Az oldalt Mozilla Firefox & Google Chrome böngésző alá optimalizáltuk, eltérő böngésző esetén megjelenítési/működési problémák adódhatnak! Megértéseteket köszönjük!
Bejelentkezés

Felhasználónév:
Jelszó:
Online: 4 látogató
Látogatók száma
A IV. Kelet Underground Tehetségkutató 2013 nyertesei:
1. Drow
2. Fake Illusions
3. Testify

A III. Kelet Underground Tehetségkutató 2011/2012 nyertesei:
1. Early Morning Vision
2. aJna
3. Frantic

A II. Kelet Underground Tehetségkutató 2010/2011 nyertesei:
1.: Morningkill
2.: HopeToBelieve
3.: Worning

A I. Kelet Underground Tehetségkutató 2009/2010 nyertesei:
1.: Death Warrant
2.: SuperEgo3
3.: Hatred Solution
         Partnerek: 
Hírek

TRIDENT: megjelent a Mélyre vág!

hozzáadva: 2022-11-19 08:30:10 hozzáadta: mysy

További műveletek
Vissza a hírekhez...

Kapcsolódó linkek, ajánlók


Hozzászólások (0)

 

A 2020-ban megjelent Beat után most a berettyóújfalui Trident új, 10 dalt tartalmazó nagylemezzel rukkolt elő Mélyre vág címmel. Az anyag nemrégiben látott napvilágot a november/decemberi HammerWorld magazin CD mellékleteként. Azt, hogy mi inspirálta a lemezt és mi történt a zenekarral az elmúlt időszakban, megtudhatjátok Papp Norbert énekestől (Norbi) és  Papp Zsolt dobostól (Gezbee) …

- Mi történt veletek az elmúlt két évben?

Norbi: A 2020-as Beat lemezt a Covid okán bevezetett korlátozások, lezárások miatt nem volt lehetőségünk megkoncerteztetni, az album élő bemutatására így csak a következő év szeptemberében kerülhetett sor, a Berettyóújfaluban megrendezett Biharicum Rocktalálkozón. Több koncertet nem is adtunk, ehelyett hozzáláttunk az új anyag megírásához, amivel el is telt a 2021-es év nagy része. A dalszerzési, demózási folyamat idén tavaszra fejeződött be, ekkor kezdődhettek az „éles” stúdiómunkálatok. Vagyis leginkább műhelymunka folyt az elmúlt években. A Facebook-oldalunkon egyébként folyamatosan informáltuk a közönségünket a fejleményekről, vagyis nem tűntünk el szem elől.


- A "Beat" albumotoknak milyen fogadtatása volt?

Norbi: Így, két év elteltével és a rózsaszín köd elmúltával kijelenthetjük, hogy felemás. Az az érdekes helyzet állt elő, hogy a szakma nagyon szerette a lemezt, a rockzenei magazinok és blogok szinte kivétel nélkül pozitívan nyilatkoztak róla. A legtöbb év végi szerkesztőségi listára is felkerült, és több, általunk különösen tisztelt zenész barátunktól kaptunk dicsérő reakciókat az albumra. A közönség viszont nem igazán harapott rá, ami – szintén a rózsaszín köd elmúltával – egyértelműen a lemez hosszának és a zenekartól kissé talán idegen, könnyed hangvételének tudható be. A visszajelzések azért vannak, hogy okuljunk belőlük, ezért az új anyagra már csak 10 dalt tettünk fel, pedig a demózás kezdetekor még ennél sokkal több dalötlet szerepelt a listánkon. Persze, a szerzői kiadásra is ráfoghatnánk, hogy emiatt, vagyis a korlátozott terjesztési lehetőségeink miatt nem váltotta be a Beat a hozzá fűzött reményeinket, de ez csak részben lenne igaz – a 15 dallal jócskán túllőttünk a célon annak idején.


- A Covid időszak után milyennek látjátok a zenei színteret?

Norbi: Egyrészt jó, hogy véget ért ez a rémálom, másrészt viszont ugyanolyan nehéz – közel lehetetlen – bekerülni a jegyzett klubok programjába, mint azelőtt, sőt, talán még nehezebb is, hiszen mindenki, a nagyok is most próbálják visszatermelni, ami az elmúlt két évben kiesett. A fesztiválokról nem is beszélve, ott még reménytelenebb a helyzet. Mindenki átállt túlélési üzemmódra, ami érthető. A hozzánk hasonló underground csapatoknak amúgy sem érdemes turnékban és fesztiválszezonban gondolkodniuk, mi is inkább „csak” lemezbemutató koncerteket tervezünk – a minőség, és nem a mennyiség jegyében. Persze, ettől a lemezmegjelenéstől azért azt várjuk, hogy többen megismerjék a Trident nevét, de gyűrjük már annyi ideje a színteret, hogy tudjuk: mi ebből sosem fogunk megélni. Így igazából – számunkra – nincs tétje a „játéknak”.
- Mi jellemzi az új albumot? Mi inspirálta a dalokat?

Norbi: Nem beszéltük meg előzetesen, hogy na most akkor csinálunk egy kemény lemezt, valahogy mégis így alakult. Zoliból (szerk.: Demeter Zoltán – gitár) az elmúlt időszakban ezek a komorabb, metalba hajló témák jöttek elő. Gondolom, a Beattel kiélte az altterosabb, rockosabb oldalát, így most teret kaphattak a morcosabb ötletek. :) Úgy voltunk vele, ha már ilyen hangulatú vázlatok születtek, akkor maradjunk ezen a vonalon, ne vigyük el nagyon eklektikus irányba a dolgot. Így is akad egy-két kakukktojás, a Lentről című nekem például olyan, mintha a Beatről maradt volna le, pedig már jóval később keletkezett, az Üldöz a sötét meg akkora 90-es évek, hogy a Megöl a hidegre is felfért volna annak idején. A szövegekről annyit, hogy ezúttal sem az élet napos oldalát járják körül. :)

 

- Miért lett a „Mélyre vág” az album címe?

Norbi: Benne van a figyelemfelkeltés is, nyilván. A címválasztás nálunk sosem egyszerű, most is sokat ötleteltünk, mire mindenki leokézta a végleges verziót. Szempont volt, hogy valamilyen formában kapcsolódjon a dalokhoz, a szövegekhez. Ugyanakkor nem akartuk annyival elintézni a dolgot, hogy valamelyik szám címét adjuk a teljes lemeznek, mert önmagában egyik dal sem fejezi ki százszázalékosan a lemez egészének hangulatát, mondanivalóját. És persze a borító is segített a döntésben, amikor megkaptuk a kész tervet, egyértelmű volt, hogy ennél a címnél már egyikünk sem fog jobbat kitalálni.

 - Milyen érdemességek vannak a borítóval kapcsolatban?

Gezbee: Szokás szerint Zoli ötlete a borító. Az az érdekessége a dolognak, hogy a fotót Hevesi Norci készítette, aki a kilencvenes évek közepén a Trident basszusgitárosa volt. Most profi fotós Hajdúszoboszlón. A kész borítót Posta Jani, a HammerWorld grafikusa készítette Nagy Sanci barátunk fotóival.

 - Hol vettétek fel az anyagot és végeztétek az utómunkálatokat?

Norbi: Mint ahogy minden „újkori” Trident anyag esetében, most is a próbateremben stúdióztunk. A munka oroszlánrészét Gezbee Zsolti végezte, beleértve a demózást, a felvételeket és az editálást is. A keverésért és a masterelésért ezúttal is Gyarmati Balázs hangmérnök felelt, ezek már külső helyszínen zajlottak, a mikepércsi Soundset Stúdióban. Nekünk ez a munkamódszer vált be, és anyagilag is így jöttünk ki a legjobban.


- Az anyagon a hazai underground grunge/metal színtér két ismert hangja is szerepel. Pontosan kik ők, és miért rájuk esett a választás?

Norbi: Tudatosan törekedtünk a változatosságra, nem csak zeneileg, de az ének tekintetében is, ezért nem volt kérdés, hogy lesznek-e vendégek a lemezen. Kiss Petit a Clue, Biró Zolit pedig az Angel Rust kapcsán ismerjük, mindkét csapattal koncerteztünk együtt korábban. Olyan karaktereket kerestünk, akik jól kiegészíthetik az énektémákat, az enyémtől eltérő a stílusuk, mégis illenek a közegbe, ezáltal hiteles lehet a végeredmény. Szerintem beletrafáltunk, mindketten egyedit, maradandót tettek hozzá a dalokhoz, olyan megoldásokkal színesítették az anyagot, amikhez én egyedül kevés lettem volna. Az ismertség, mint olyan, nyilván nem volt szempont a választásnál, ennek ellenére úgy gondolom, a nevük is jól mutat a borítón. Ha csak az underground körökben kultikus Autumn Twilight vagy a debreceni grunge legenda Honeymaze nevét említem… szerintem a mi kedvelőinknek egyik zenekart sem kell bemutatni.


- Miért a november/decemberi HammerWorld magazin CD mellékletét választottátok megjelenési felületnek?

Gezbee: Mert ezen a kultikus magazinon keresztül sok rockrajongót el tudunk érni, nagyon jó a terjesztése, hisz a HammerWorld országosan kapható a Mol/Shell/OMV-kutakon, a Tesco/Interspar nagyáruházak újságos részlegein, valamint a Relay/Inmedio újságosoknál.


- Lesz még egyéb formátum is, amiben megjelenik majd a lemez?

Gezbee: Igen, bookletes verzióban is kapható lesz országosan, kiadónknak a H-Musicnak köszönhetően a Media Markt áruházakban és a nagyobb hanglemezboltokban. De ha valaki dedikált példányt szeretne, a zenekartól is megrendelhető, mint ahogyan pólók, poszterek, matricák és akár pl. Trident kulcstartó is. Természetesen a korábbi anyagaink mellett a digitális áruházakban, Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube, Tidal és minden fontos streaming platformon elérhető lesz az új album.


- Nemrég debütált a "Sodrás" nótátok szöveges videó formában. Miért erre a dalra esett a választásotok? Eddig milyen a fogadtatása a dalnak?

Norbi: Azért a Sodrást választottuk, mert kellően lendületes és kemény, az átlag rockzenehallgató is felkapja rá a fejét. A „régi” Trident kedvelőit sikerült is meglepnünk vele, eddig pozitívak a visszajelzések a dallal és a szöveges videóval kapcsolatban is. Szinai Erik szabad kezet kapott a vizuális megjelenítéssel kapcsolatban, és szerintem tökéletesen ráérzett a dologra. Egyébként az egész Jóni (szerk.: Kahut János – basszusgitár) „magánakciója” volt, ő szervezte le az egészet és a sráccal is ő tartotta a kontaktot – nekünk csak a kész verziót mutatta meg. Le is seggeltünk rendesen a képi világától és attól, hogy milyen ereje van a zenével és a szöveggel együtt.

 

Sodrás videó elérhető ITT!

 - Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Gezbee: Természetesen a koncertek mellett a videóanyagaink is bővülni fognak. Egyelőre a koncertprogramot állítjuk össze. Annyit elárulhatunk, hogy az új anyag bemutatása mellett a zenekar minden korszakából előveszünk dalokat. A Mélyre vágon közreműködők lehetőség szerint élőben is láthatóak, hallhatóak lesznek, továbbá kiegészünk egy gitárossal, aki szintén vendégként erősít bennünket a koncerteken.

* * *

Az interjút készítette: Papp Misi / Kelet Underground
Készült: 2022. november

* * *

Az új album elérhető itt:

https://songwhip.com/tridentzenekar

Sodrás szöveges videó:

Zenekari kontakt:

Facebook / Instagram / Youtube / Bandmap

 

Hozzászólások   


             Támogatók:  Facebook oldal és csoport:

      Az utolsó rádióadás: 
             2016.12.29. 


régi Kelet U. rádiómüsorok:
          Rendezvények: 
 

Valid CSS!

Az oldal készítői és üzemeltetői a lapon megjelenő információkért felelősséget nem vállalnak, mivel
a bejegyzések regisztrált felhasználók által kerülnek rögzítésre.
A jogsértő és illetlen megnyilvánulásaitól elhatárolódnak és az okozott károkért a bejegyző felhasználót vonják felelősségre.